Ergenlik dönemi, insanın gelişim evreleri içinde çocukluk ve yetişkinlik arasında kalan gelişim dönemidir. Ergenlik döneminde bebeklik döneminde olduğu gibi hızlı bir değişim söz konusudur. Bu hızlı değişim biyolojik, fiziksel, duygusal, sosyal bir çok yönden bireye etki eder. Ergen Terapileri kapsamda yapılan hizmetlerdir.
Ergenlerle Çalışmak Neden Önemli ?
• Ergen danışmanlığında, ergen danışanın istekli ve gönüllü olması önemlidir. ‘Ben danışmanlık almak istemiyorum. Beni buraya zorla getirdiler.’ Diyen bir ergen bireyle danışmanlık süreci gerçekleştirilmesi zordur.
• Ergen danışmanlığında danışmanlık çerçevesi önemlidir. Sürecin aksamaması için çerçeve; ergen birey ve danışmanın arasında kabul görmesi gerekmektedir.
• Ergen danışmanlığında başlangıç güvenilir, samimi ve açık bir şekilde yürütülerek öncelikli ergenlik dönemindeki bireyle ilişki kurmayı önceliklendirmelidir. ‘Ergenlik dönemindeki bireyler otorite ile çatışma içindedir. Bu ergenlik döneminin doğal bir davranış biçimdir.’
• Ergenlik döneminde kimlik bulma sürecinde ergen bireyin işlevsel bir yaşam sürmesi için ilişkileri, işleri, hedefleri ele alınmalıdır.
• Ergen bir bireyin ruhsal güçlüklerine bütüncül psikoterapi bağlamında yaklaşılabilir. Davranışsal müdehaleler, bilişsel yapının düzenlenmesi, cinsel kimlik, erken dönem yaşantının bilinmesi ve varoluşşal kaygılarının değerlendirildiği danışmanlık süreci yürütülmelidir.
• Ergenlik döneminde karşılaşılan sorunlardan kendine zarar verme, eyleme vurma davranışları dikkate alınmalıdır. Psikiyatri, aile ve sosyal çevre ile işbirliği ile kendine zarar verme davranışını önlemeye yönelik danışmanlık yürütülmelidir.
Ergen Terapileri hangi durumlarda yapılır? Süresi nedir?
Danışmanlık süreci; kişinin öznelliğinde (problemine bağlı olarak), yapılandırılmış danışmanlık yaklaşımlarında, 25-30 seans danışmanlık olabildiği gibi terapi süresi kişiden kişiye de değişebilmektedir.